Plaatsnaambord Harskamp

Nieuws over Oekraïne

Het laatste nieuws

Opvang van vluchtelingen uit Oekraïne: hoe staat het ermee?

15-12-2022

Veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) ondersteunt sinds maart 2022 gemeenten bij het realiseren van opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, gaf de rijksoverheid de opdracht aan iedere veiligheidsregio om vluchtelingen op te vangen. De oorspronkelijke opdracht werd twee keer uitgebreid tot in totaal 2939 opvangplekken. Wat is de actuele stand van zaken? Nancy Haupts, programmaregisseur bij VGGM, praat ons bij.

Lees meer

Jeugdgezondheidszorg biedt snel preventieve zorg en vaccinaties aan gevluchte kinderen

17-6-2022

Op dit moment worden er in Gelderland-Midden honderden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Hieronder zijn ook veel kinderen. Zij zijn in de meeste gevallen alleen met hun moeder naar Nederland gekomen omdat hun vader in Oekraïne moet blijven om beschikbaar te zijn voor het leger. De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ), onderdeel van de GGD Gelderland-Midden, is verantwoordelijk voor de preventieve zorg voor alle kinderen dus ook van vluchtelingen uit Oekraïne in onze regio.

Lees meer

Veiligheidsregio Gelderland-Midden verzorgt opvang Oekraïense vluchtelingen

8-6-2022

Drukke tijden voor alle 15 gemeenten in onze regio en ook opnieuw voor Veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Aan de veiligheidsregio de taak om opvangplekken te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Naast een plek om te slapen, krijgen zij ook voeding, onderwijs, medische zorg en leefgeld. Een aangesteld crisisteam zorgt in onze regio voor de coördinatie van vluchtelingenopvang. Dat doen zij in samenwerking met Team Opvang Vluchtelingen Oekraïne, gemeenten en partnerorganisaties zoals politie en defensie. Een intensieve samenwerking binnen de organisatie en in de regio is daarom extra belangrijk. Twee leden uit het crisisteam vertellen over de organisatie van opvangplekken in Gelderland-Midden.

Lees meer