Gelderland-Midden vangt ruim 3000 vluchtelingen op uit Oekraïne

Nog vrijwel dagelijks arriveren er in de regio Gelderland-Midden vluchtelingen uit Oekraïne. Sinds medio mei worden er voor het eerst meer dan 3.000 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in gemeentelijke opvanglocaties in de regio. De meest recente opvanglocaties die de deuren openden zijn te vinden in Arnhem, Rozendaal en Rheden.

De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) coördineert de opvang in de regio en ondersteunt de 15 gemeenten in de regio bij het realiseren van gemeentelijke opvanglocaties. De ambitie is om het aantal opvangplekken de komende maanden uit te breiden tot in totaal 3501 bedden.

Vijftig locaties

De vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen in ruim 3.000 noodopvang plekken in 50 verschillende opvanglocaties verspreid over de regio Gelderland-Midden. De gemeenten zorgen voor voldoende faciliteiten en voorzieningen om de vluchtelingen tijdelijk veilig onderdak te bieden. Ook verblijven er in de regio nog steeds enkele honderden vluchtelingen bij particulieren.

Crisisnoodopvang

Vluchtelingen arriveren in de regio meestal in Westervoort. Daar bevindt zich namelijk de regionale crisisnoodopvang waar men maximaal een aantal dagen verblijft. Dat geeft de veiligheidsregio de tijd om een geschikte plek te vinden waar de vluchteling langere tijd kan verblijven.

Naast de spreiding en opvang van vluchtelingen, levert VGGM ook een bijdrage aan de organisatie via de brandweer en de GGD – beiden maken onderdeel uit van VGGM.  Zij checken de opvanglocaties ook op hygiëne en brandveiligheid. Meer daarover lees je in dit nieuwsbericht dat eerder verscheen.

Welkom

De opvang levert op een enkele uitzondering na geen problemen op voor omwonenden. Gelukkig zien we vrijwel overal dat inwoners vluchtelingen welkom heten en ondersteunen waar nodig. Er wordt geholpen met het inzamelen van kleding en andere eerste levensbehoeften en ook zijn er veel vrijwilligers die helpen met het organiseren van activiteiten of het geven van Nederlandse les.

De organisatie van opvangplekken is op dit moment een verantwoordelijkheid van de veiligheidsregio's en de gemeenten. In welke mate VGGM hierin de komende tijd een rol blijven spelen, is nog onbekend. Tot die tijd zetten wij ons samen met de gemeenten dagelijks in om de opvang van Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk te organiseren.

Dashboard

Wil je weten hoeveel vluchtelingen uit Oekraïne op dit moment in jouw gemeente verblijven? Bekijk dan ons dashboard met de actuele cijfers van de opvang in de regio. De cijfers worden dagelijks geactualiseerd.

locatie

Tijdelijke opvanglocatie in Rozendaal 'De Bosrank' (Foto: gemeente Rozendaal)