Financieel

VGGM verwacht eind 2022 uit te komen op een resultaat van € 688.000. In dit resultaat zitten een aantal bijzonderheden:

  • Als gevolg van de regionale coördinatietaken en GGD-dienstverlening voor ontheemden Oekraïners en voor de crisis noodopvang asielzoekers is een kostenoverschrijding binnen het programma Crisisbeheersing, GGD en Bedrijfsvoering zichtbaar. Daartegenover staan opbrengsten vanuit het Rijk. Voor de dienstverlening Jeugdgezondheidszorg voor deze doelgroepen worden gemeenten later dit jaar gecompenseerd. Afspraken tussen gemeenten en VGGM over deze compensatie moeten nog worden gemaakt.
  • De activiteiten rondom de bestrijding van COVID-19 zijn moeilijk planbaar. In het voorjaar is landelijk besloten om te stoppen met het massaal testen bij klachten leidend tot het afbouwen van de activiteiten. Anderzijds heeft begin 2022 een boostercampagne plaatsgevonden voor alle inwoners van 18 jaar en ouder. In het najaar volgt een boostercampagne voor een nader te bepalen doelgroep. Dit leidt tot een intensivering van de activiteiten.
  • De personeelsuitdagingen worden met name gedreven door een bijzonder hoog ziekteverzuim bij diverse teams, een hoger dan gebruikelijke uitstroom en een zeer krappe arbeidsmarkt. Het effect hiervan verschilt per team, maar leidt per saldo tot een financieel voordeel als gevolg van vacatureruimte.
  • Wereldwijde energie- en grondstof schaarste leiden tot hogere kosten van aangekocht materieel en energie. Voor de lange termijn leidt dit tot een begrotingsrisico. Door de schaarste zijn de levertijden opgelopen en vinden vervangingen later dan gepland plaats leidend tot een voordeel in de kapitaallasten in 2022. Daarnaast zijn incidentele baten gerealiseerd door verkoop van het oude materieel.