Realiseren van opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne heeft hoogste prioriteit

De oorlog in Oekraïne brengt een ongekende hoeveelheid leed en verschrikkingen. Veel inwoners van Oekraïne zijn het geweld ontvlucht. De gemeenten van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) hebben de hoogste prioriteit gegeven aan het realiseren van minimaal 1.000 opvangplekken binnen twee weken en vervolgens nogmaals 1.000 plekken. Naast de opvang in de Harskamp waar op dit moment ongeveer 850 mensen worden opgevangen, zijn er inmiddels nog ruim 450 plekken gerealiseerd. 

"We hebben met alle burgemeesters samen afspraken gemaakt om de opvang te organiseren. Dat zullen we ruimhartig en met elkaar doen. Wat deze mensen hebben meegemaakt is verschrikkelijk", aldus Ahmed Marcouch, voorzitter van VGGM. "Wij bieden ze voor nu een veilige haven, waar ze in ieder geval tot rust kunnen komen."

Noodopvang

Er is op verschillende plaatsen in de regio acute noodopvang georganiseerd. Gemeenten zoeken ook locaties voor langere termijn. Hiervoor zijn al verschillende locaties in beeld waarmee gesprekken worden gevoerd. VGGM coördineert namens de gemeenten welke vluchtelingen op welke locaties kunnen worden opgevangen. 

Wat kan jij doen?

Veel inwoners hebben vragen over wat de situatie in Oekraïne en de komst van Oekraïense vluchtelingen voor hun betekent of wat ze kunnen doen. We zien al vele particuliere initiatieven om de vluchtelingen te helpen. Marcouch: "Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe wij, die zelf in veiligheid leven, mensen willen helpen die door oorlog huis en haard ontvlucht zijn." Wil jij helpen of heb je daar vragen over, neem dan contact op met jouw eigen gemeenten of vluchtelingenwerk.

Gastgezin worden?

Wil je je aanmelden als gastgezin, kijk dan op Takecarebnb. Een matchmaker neemt contact met je op, zoekt op basis van jouw profiel naar een gast/gasten die bij jouw situatie past.