Plaatsnaambord Harskamp

Veelgestelde vragen vluchtelingen in Gelderland-Midden

Op deze pagina bundelen we informatie over dit onderwerp. Je vindt hier verwijzingen naar landelijke websites van onder meer Rijksoverheid. Op deze websites vind je informatie en antwoorden op veel gestelde vragen.

Algemene informatie over de situatie in Oekraïne en informatie over bijvoorbeeld standpunten van het kabinet, Kamerstukken en veel gestelde vragen staan op de site Rijksoverheid.nl.

Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn over de oorlog die Rusland in Oekraïne is begonnen. De situatie in Oost-Europa roept vragen op over wat je in Nederland kunt doen om je voor te bereiden op een calamiteit of crisis. De Nederlandse overheid biedt allerlei informatie over hoe je je kunt voorbereiden op een crisis. Die algemene tips en adviezen gelden ook nu. Er gelden geen extra adviezen vanwege de actualiteit. De informatie is altijd beschikbaar op de website crisis.nl/

Ook op het gebied van digitale dreigingen volgen de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne elkaar snel op. Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) heeft tot nu toe geen concrete aanwijzingen dat digitale aanvallen in relatie tot de oorlog in Oekraïne op dit moment impact hebben op Nederland, maar sluit eventuele gevolgen en aanvallen in Nederland in de toekomst niet uit.

Alert zijn op cyberaanvallen is altijd van belang. Cyberaanvallen komen voor in verschillende soorten en maten. Van een computervirus of een hack tot een DDoS-aanval, bijvoorbeeld gericht op energievoorzieningen of andere vitale systemen. Cyberaanvallen vormen daardoor een risico voor de individuele internetgebruiker en de nationale veiligheid. Zorg ervoor dat je digitaal weerbaar bent.

Het is belangrijk om kritisch en nieuwsgierig te blijven naar waar het nieuws vandaan komt. Op de site van de Rijksoverheid vind je uitgebreide informatie over het herkennen van nepnieuws (desinformatie) en een checklist.

De situatie in Oekraïne geeft daar geen aanleiding voor. De afgelopen weken ontving de overheid vragen of het nodig is jodiumtabletten aan te schaffen. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van de Rijksoverheid: Moet ik jodiumtabletten in huis halen? | Rijksoverheid.nl en op de website Crisis.nl

Fijn dat je ons wilt helpen. Als veiligheidsregio hebben we, samen met gemeenten, de opdracht gekregen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De verdeling van onze opdracht is zo dat gemeenten zorgen voor (het aanleveren en beoordelen van) de opvangplekken en de veiligheidsregio voor de regionale coördinatie. Neem daarom contact op met de gemeente waarin je opvanglocatie zich bevindt. De gemeente kan de locatie beoordelen en ook aangeven welke voorwaarden er verbonden zijn aan een opvanglocatie.

Gemeente Arnhem

Gemeente Barneveld

Gemeente Doesburg

Gemeente Duiven

Gemeente Ede

Gemeente Lingewaard

Gemeente Nijkerk

Gemeente Overbetuwe

Gemeente Renkum

Gemeente Rheden

Gemeente Rozendaal

Gemeente Scherpenzeel

Gemeente Wageningen

Gemeente Westervoort

Gemeente Zevenaar