Zembla-uitzending over informatiebeveiliging

Donderdag 7 oktober is er een uitzending van het tv-programma Zembla ‘Gehackt en gegijzeld’. Deze uitzending gaat over informatiebeveiliging van organisaties. Zembla deed onder andere  onderzoek  bij de veiligheidsregio’s. Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) is ook onderzocht. 

43 van 100 onderzochte vitale bedrijven en organisaties hebben hun e-mail onvoldoende beschermd tegen cybercriminaliteit, zoals phishing, spoofing en ransomware. Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) is één van die 43 organisaties. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla en de Internet Cleanup Foundation.

Wat doet VGGM aan informatieveiligheid?

Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden vindt informatieveiligheid heel belangrijk. Daarom werken wij zoveel mogelijk volgens de beveiligingsstandaarden, Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en NEN7510. We hebben steeds aandacht voor verbeteringen: zo voldoen de websites van VGGM inmiddels 100% aan de beveiligingsstandaarden.

Verdere ontwikkeling

Alle veiligheidsregio’s werken samen aan een ‘versnellingsplan informatieveiligheid’ om de informatiebeveiliging te verbeteren. VGGM doet hier ook aan mee. De maatregelen uit het versnellingsplan zijn niet alleen voor de korte termijn, maar zijn juist blijvende oplossingen voor de toekomst. Met het versnellingsplan gaat VGGM volledig voldoen aan de BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid). Ook de door Zembla gemelde beveiligingsproblemen worden opgelost als onderdeel van het versnellingsprogramma.