Voor inwoners

Wil je hulp bieden of ben je benieuwd wat de oorlog in de Oekraïne voor de regio Gelderland-Midden betekent? Op deze pagina vind je meer informatie.

 

Ik wil helpen

Veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat is hartverwarmend. Wil jij ook helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Bijvoorbeeld door geld te doneren via Giro555. De hulporganisaties achter Giro555 bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Via VluchtelingenWerk, het Rode Kruis en het Leger des Heils, kun je je als vrijwilliger inzetten voor vluchtelingen. Soms kun je je ook via je eigen gemeente aanmelden als vrijwilliger. Kijk daarvoor op de website van je gemeente. Op de website van RefugeeHelp vind je een overzicht van verschillende initiatieven in Nederland.

Ik wil vluchtelingen helpen

Tips voor particuliere opvang van Oekraïners

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van opvang aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Maar Oekraïners mogen natuurlijk ook logeren bij vrienden, familie of kennissen. Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor vluchtelingen; dat is hartverwarmend.

Aandachtspunten bij opvang

Oekraïners die visumvrij in Nederland verblijven kunnen logeren bij familie, kennissen of particulieren. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken, het is dan ook belangrijk dat je weet waar je aan begint als gastgezin. We weten bijvoorbeeld niet hoe lang de oorlog gaat duren en hoe lang deze mensen opvang nodig hebben. We kennen inmiddels voorbeelden van inwoners die vluchtelingen thuis tijdelijk hebben opgevangen en waar naar verloop van tijd bleek dat de situatie niet langer houdbaar was. Met als gevolg teleurstelling en verdriet bij beide partijen. De organisatie Takecarebnb heeft veel ervaring met het opvangen van vluchtelingen bij gastgezinnen. Op hun website staan tien aandachtspunten voor gastgezinnen.

Heb jij een logeerplek?

Meld je dan bij Takecarebnb, de organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Ze houden daarbij rekening met de achtergrond, gezinssamenstelling, beschikbare ruimte en wensen van zowel het gastgezin als de vluchtelingen. Je kunt ook een kijkje nemen op het platform Refugeehelp.nl voor andere particuliere initiatieven rond huisvesting.

Ik heb vragen

Heb je vragen over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne? Bijvoorbeeld over de ondersteuning vanuit de Nederlandse overheid? Bezoek dan deze landelijke pagina van de Rijksoverheid over Oekraïnse vluchtelingen. Ook als je meer informatie wilt over wat jij kan doen voor vluchtelingen uit Oekraïne of als je naar bepaalde documenten op zoek bent rondom dit onderwerp kun je op deze pagina terecht. De website RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. Ook hier vind je veel informatie.

Wil je graag meer informatie over de opvang van vluchtelingen in jouw gemeente? Kijk dan op de website van je gemeente. 

Meer informatie over verblijf in Nederland:
RefugeeHelp.nl
Immigratie- en Naturalisatiedienst | IND

Fijn dat je ons wilt helpen. Als veiligheidsregio hebben we, samen met gemeenten, de opdracht gekregen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De verdeling van onze opdracht is zo dat gemeenten zorgen voor (het aanleveren en beoordelen van) de opvangplekken en de veiligheidsregio voor de regionale coördinatie. Neem daarom contact op met de gemeente waarin je opvanglocatie zich bevindt. De gemeente kan de locatie beoordelen en ook aangeven welke voorwaarden er verbonden zijn aan een opvanglocatie.

Gemeente Arnhem

Gemeente Barneveld

Gemeente Doesburg

Gemeente Duiven

Gemeente Ede

Gemeente Lingewaard

Gemeente Nijkerk

Gemeente Overbetuwe

Gemeente Renkum

Gemeente Rheden

Gemeente Rozendaal

Gemeente Scherpenzeel

Gemeente Wageningen

Gemeente Westervoort

Gemeente Zevenaar

Algemene informatie over de situatie in Oekraïne en informatie over bijvoorbeeld standpunten van het kabinet, Kamerstukken en veel gestelde vragen staan op de site Rijksoverheid.nl.