Specialist crisisbeheersing

Hoe een specialist crisisbeheersing zich voelt na een gemiste crisis? Chagrijnig. Natuurlijk hoop je nooit op een crisis, maar als die uitbreekt ben je er door opleiding, training en oefening klaar voor. Simone Hilgenberg en Auke Beekhuis van VGGM Crisisbeheersing winden er geen doekjes om: “Chagrijnig na een gemiste crisis? Dan pas je in ons team.”

Als specialist crisisbeheersing bij VGGM…

  • Sta je bij een crisis direct klaar voor de maatschappij
  • Draag je in een hecht team bij aan een veilige samenleving
  • Schakel je moeiteloos met uiteenlopende crisispartners 
Specialisten crisisbeheersing Auke en Simone

Specialisten crisisbeheersing Auke en Simone in overleg: "Voorbereiden op crises is hard nodig. Zodat we onze inwoners zo goed mogelijk beschermen."

Specialisten crisis gaan als de brandweer

“Patsboem, ik wil mij à la minute inzetten voor de maatschappij als het nodig is.” Simone knalt er meteen in. Bij de specialist crisisbeheersing gaat het hart sneller kloppen bij een crisis. Haar collega Auke ervaart hetzelfde: “Ik wil er altijd bij zijn. Het rare is dat wij werk doen waarvan we hopen dat het niet nodig is. Net zoals een brandweerman. Je wilt die brand niet, maar bent er goed op voorbereid. Dus als het zover is, wil je helpen.”

Unieke combi veiligheid en gezondheid

De toon is gezet door Simone en Auke. Beide praten met trots en passie over het vak crisisbeheersing. Samen met hun collega’s binnen VGGM bereiden ze zich optimaal voor op crises. “Het is uniek dat VGGM zowel een veiligheids- als gezondheidsregio is”, beseft Simone. Ze stipt een groot voordeel aan: “Het zorgt voor korte lijnen. Niet alleen met de brandweer en ambulance, maar ook met de GGD. Daarvan profiteert de samenleving in onze regio. Zeker ook bij een crisis als de coronapandemie.”

Buiten VGGM wordt op multidisciplinair vlak volop samengewerkt. “Met gemeenten, waterschappen, ziekenhuizen, buurtregio’s, de aangrenzende Duitse veiligheidsregio, Rijkswaterstaat, ProRail, Liander en Vitens”, somt Auke een diverse rij op. “We maken met deze netwerkpartners afspraken. Bijvoorbeeld over hoe we elkaar onderling informeren bij een crisis. En natuurlijk oefenen we samen om goed voorbereid te zijn.”

Waarop VGGM zich samen met partners voorbereid? Auke: “Natuurbranden, pandemieën en hoogwater zijn de grote risico’s in onze regio. Daarvoor is multidisciplinair voorbereiden hard nodig. Zodat we onze inwoners zo goed mogelijk beschermen.”

Verbindende rol in de crisis

In hun dagelijkse werk ervaren Simone en Auke veel afwisseling tussen beleid en actie. “De ene keer schrijf je een beleidsplan, de andere keer organiseer je een oefening”, zegt Simone.

Ze trekken er regelmatig op uit: “Want een crisis gebeurt buiten. Contact met partners is heel belangrijk. Bij een winkelbrand heb je te maken met de eigenaar en bovenwoningen. Bij hoogwater met Rijkswaterstaat. Bij een elektriciteitsstoring met Liander. En aan de ‘witte kant’ met bijvoorbeeld GGD GHOR Nederland en verpleeghuizen. Je kunt het nooit alleen.”

Simone staat paraat in crisistijd: "Het is net zoals een brandweerman. Je wilt die brand niet, maar bent er goed op voorbereid. Als het zover is, help je."

“In ons vak moet je goed kunnen omgaan met verschillende culturen en mentaliteiten”, vult Auke aan. “Eerlijk gezegd: in de crisis zelf doen wij relatief weinig. Die grote brand blust de brandweer. Wij zorgen ervoor dat als het zover is de juiste lijnen gelegd zijn, zodat we direct het juiste doen. We hebben vooraf geoefend en getraind. We hebben vooraf contact gehad met de betrokken organisaties. Als de nood hoog is, wordt er snel geschakeld. Het netwerk weet dan wat het aan elkaar heeft. Ons belangrijkste doel is elkaar kennen.”

Auke is specialist crisisbeheersing bij VGGM

Crisisbeheersing betekenisvol werk

Investeren in de ‘koude fase’ doen Simone en Auke niet voor niets. “We willen mogelijke dreigingen en sluimerende crisissen eerder signaleren”, vertelt Auke.

“Zodat we sneller kunnen acteren als het nodig is. Tegenwoordig zijn er studies die goed aansluiten op ons werk, zoals Integrale Veiligheidskunde. Maar crisisbeheersing is vooral gezond boerenverstand. We doen niet aan hocus pocus. Zaken onnodig ingewikkeld maken werkt niet. Ons team is nieuwsgierig en werkt oplossingsgericht. Zo dragen we bij aan de praktijk.”

Samen met hun collega’s werken ze al een poos voor de crisistak van VGGM. “Mensen in ons team zijn vrij honkvast”, meldt Simone. “De collega’s hebben het naar hun zin. Het zijn stuk voor stuk inhoudsdeskundigen die weinig aansturing nodig hebben. Ze werken zelfstandig, maar wel in teamverband. Bovendien wordt ons vak niet snel saai. De laatste jaren met de corona- en vluchtelingencrisis al helemaal niet.”

Meer weten over deze baan?

Benieuwd naar meer over crisisbeheersing? Neem dan gerust contact op met Simone of Auke. Ze vertellen je graag over hun vak en functie. Mail Simone of bel haar op 088 35 55 065. Mail Auke of bel hem op 088 35 55 069. 

Wil je de afdeling crisisbeheersing van VGGM versterken? Misschien staat er wel een actuele vacature voor je klaar. Bekijk de vacatures.