Saskia zoekt een leuke collega

“Het leuke van deze baan is dat elke dag anders is. Er kan zomaar een vraag binnenkomen waarvoor je alles aan de kant zet. Als voorbeeld: er is ‘s nachts een bus met asielzoekers aangekomen. Dan moet je ’s ochtends direct schakelen, uitzoeken of iedereen ervan weet en of de juiste mensen op de hoogte zijn."

Als voorbeeld: er is ‘s nachts een bus met asielzoekers aangekomen. Dan moet je ’s ochtends direct schakelen, uitzoeken of iedereen ervan weet en of de juiste mensen op de hoogte zijn. Met stoom en kokend water heb je contact met alle betrokkenen. Je bent intern en extern het aanspreekpunt voor vragen die te maken hebben met (brand)veiligheid. 
Dat is het leuke aan mijn functie, ervoor zorgen dat de (aan)vragen van klanten - en die zijn vooral afkomstig van gemeenten en omgevingsdiensten - op de juiste manier worden afgehandeld. Tussendoor komen veel ad hoc werkzaamheden. Dat maakt mijn werk zo afwisselend."


"De gemeentes Wageningen en Ede vallen onder mijn werkgebied. Ik beoordeel inkomende vragen op inhoud en kijk welke collega geschikt is om dit op te pakken. Het kan gaan over de brandveiligheid van een nieuw te bouwen pand of over een grootschalig evenement.  Voor sommige vraagstukken heb ik contact met onze collega’s van de GGD of GHOR omdat er misschien afstemming nodig is over bijvoorbeeld fijnstof of geurhinder. Eigenlijk zijn we een kenniscentrum voor (brand)veiligheid waar alle vragen binnenkomen en die verwerken we zodat uiteindelijk de juiste vergunningen worden afgegeven. Als coördinator begint bij jou het proces. Het leuke is ook dat je organisatie-breed werkt. Je hebt contact met al je collega’s. Sinds ik dit doe ben ik een soort verbinder, je brengt collega’s samen bij een proces.
In mijn werk gaat het om de contacten, het netwerken. Ik moet zorgen dat het proces goed verloopt van begin tot het eind en dat de juiste dossiervorming wordt gedaan, dat is ook belangrijk. Netwerken moet je liggen, proactief optreden is belangrijk. Dat is hartstikke leuk. Ik ben niet terughoudend in sociale contacten. Zo ga ik wekelijks naar de omgevingsdienst en drink ik een kop koffie. Je hoort van alles wat er speelt in de gemeenten. Het is eigenlijk onze corebusiness. Ik kom op veel plekken en heb zo een breed netwerk opgebouwd. 
Ik doe dit werk nu anderhalf jaar met veel plezier. Na mijn studie Integrale Veiligheidskunde ben ik hier begonnen en heb als aanvulling de opleiding Specialist Brandpreventie gevolgd. Want je moet wel affiniteit hebben met de bouw en techniek. Het is zo breed en gevarieerd, waardoor je toch de spin in het web bent.”