Resultaten brandonderzoek Presikhaaf bekend

Hierbij vindt u de resultaten van het brandonderzoek naar de grote brand op 18 juni 2023 in de Van Kinsbergenstraat in de wijk Presikhaaf. Dit onderzoek is uitgevoerd door Brandweer Gelderland-Midden, onderdeel van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. 

Hoofdvraag brandonderzoek

Het brandonderzoek geeft antwoord op de hoofdvraag: “Hoe kon de woningbrand aan de Van Kinsbergenstraat 44 in Arnhem de verwoesting van vier woningen tot gevolg hebben?” 

Het verloop van de brand kan niet eenvoudig worden teruggebracht tot één doorslaggevende factor. Uit het onderzoek blijkt het een samenloop van diverse factoren.

Vier antwoorden op de hoofdvraag

Kort samengevat geeft het onderzoek vier antwoorden op deze hoofdvraag, die hieronder puntsgewijs zijn opgesomd:

  • De huidige bouwregelgeving staat toe dat een brand zich vanuit een ruimte in een woning, via de gebouwconstructie van deze woning, naar de gebouwconstructies van meerdere aangrenzende woningen kan verspreiden. Dit is toegestaan onder de voorwaarde dat de brand niet binnen de tijdsduur van de brandwerendheidseis (WBDBO) in een ruimte van een andere woning terechtkomt.
  • De nieuwe gevel- en dakconstructie (inclusief de zonnepanelen) die is ontstaan door de renovatie, bestaat voor een groot deel uit (wettelijk toegestane) brandbare materialen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de brand zich heeft kunnen uitbreiden naar de aangrenzende woningen en van buitenaf moeilijk bereikbaar en te bestrijden was. Daarbij is geconstateerd dat de scheidingsconstructie tussen de woningen, op enkele punten zeer waarschijnlijk niet voldoet aan de benodigde WBDBO.
  • Door de ongewenste snelle en grote hoeveelheid rookverspreiding naar de aangrenzende woningen is er daar een onveilige situatie ontstaan vanwege de kans op een (explosieve) rookontbranding, waardoor de brandweer bepaald heeft dat veilig repressief optreden in deze woningen niet meer mogelijk was. 
  • Doordat er in de directe nabijheid van de brandende woningen geen opstelplaats aanwezig was waarvandaan de daken van de bij de brand betrokken woningen vanuit een hoogwerker konden worden bereikt, kon er van buitenaf geen stoplijn in het dak worden gemaakt. De regelgeving stelt geen eisen aan de aanwezigheid van een opstelplaats voor een redvoertuig. 

Rapport brandonderzoek Van Kinsbergenstraat

Lees het volledige rapport brandonderzoek Van Kinsbergenstraat Arnhem 18 juni 2023.

20230913 Rapport brandonderzoek Van Kinsbergenstraat Arnhem 18 juni 2023 definitief.pdf