WIJ … doorbreken de cirkel van geweld

We zagen ze op het Audrey Hepburnplein in Arnhem in 2021. Levensgrote portretten van mensen die vreselijke dingen meemaakten, in wat een veilige omgeving zou moeten zijn. 

De expositie WIJ…doorbreken de cirkel van geweld begon in 2020 in Rotterdam. De 29 portretten vol lef en durf gaan van gemeente naar gemeente. Hun indringende en hoopvolle verhalen maken duidelijk dat zij, met steun in de rug van iemand anders, de vaak vicieuze cirkel van geweld hebben doorbroken. Toenmalig demissionair staatssecretaris Blokhuis zei bij de start in zijn online boodschap: “De portretten zijn inspirerend voor ons allemaal. Ze stimuleren ons om huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken. Zonder vooroordelen. Als we dat doen, kunnen we allemaal helpen het geweld te stoppen.” 

Veilig Thuis-manager Ingrid van Sluijs vertelde in 2021 over deze reizende tentoonstelling: “Die slogan vind ik geweldig! Het zijn mooie portretten, maar het verhaal erbij heb je wel nodig. De foto vraagt de aandacht voor het verhaal.” De gemeente heeft de reizende expositie in 2021 naar Arnhem gehaald. Het vertelt de verhalen van huislijk geweld, kindermishandeling en geweld achter de deur. Veilig Thuis Gelderland-Midden stimuleert de publiciteit rond huiselijk geweld. “Ik hoop”, zegt Ingrid, “dat mensen inzien dat het iedereen kan overkomen. Je ziet geen ‘rare’ mensen op de foto’s. Geweld kan overal voorkomen. De titel geeft het ook aan, die is zo mooi. Het is van ons allemaal. Met z’n allen moet je alert zijn, dan pas kun je geweld doorbreken. Ik hoop dat het dat oplevert. Dat iedereen zich ervan bewust is dat het overal kan zijn.” 

“De omvang van huiselijk geweld is veel groter dan de meldingen hierover. Uit onderzoek denkt men dat jaarlijks in Nederland 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling zijn. En dat 1 op de 20 mensen van 65 jaar of ouder met ouderenmishandeling te maken krijgt. Dat weten veel mensen niet, dat oudermishandeling veel voorkomt.” Daarom noemt Ingrid de week tegen oudermishandeling. Ze refereert aan de verhalen dat kinderen soms misbruik maken van de financiële situatie van ouders.
 

Ingrid van Sluijs bij de expositie. Ze staat bij een foto met daarop vier personen in donkere kleding. De middelste twee hebben een arm om elkaar heen geslagen.

Veilig Thuismanager Ingrid van Sluijs