Veilig Thuis en de pandemie

Bij Veilig Thuis staat alles in het teken van veiligheid in relaties. Het meeste geweld, mishandeling of misbruik komt juist voor tussen mensen die familie van elkaar zijn of een liefdesrelatie zijn begonnen. Gelukkig is het voor de meesten van ons ondenkbaar dat thuis júist het gevaar kan schuilen. Dat familie betekent dat je op je hoede moet zijn. Dat je je leven niet zeker bent als je verliefd bent op iemand die nooit de goedkeuring van je familie zal krijgen.  

Rianne van Rooijen

Rianne van Rooijen, teammanager Veilig Thuis Gelderland-Midden

Maar als dat wel zo is én er breekt een pandemie uit, waarbij de overheid regels oplegt die gaan over binnen blijven, niet meer naar je school of werk kunnen gaan en vooral niemand ontvangen, dan zijn alle uitvalswegen afgesloten. Waar op tv gezellige spotjes worden vertoond van warme families en raambezoeken leven mensen in onveilige thuissituaties misschien wel in hun eigen gevangenis. 

Onderzoek

In 2021 werd er landelijk onderzoek gedaan naar de vraag of geweld is toegenomen in de coronatijd. Het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) onderzocht de impact van de coronamaatregelen op de omvang, aard en ernst van de huiselijk geweldmeldingen. Zoals de meldingen die binnen komen bij regionale Veilig Thuis organisaties. 

Ziek worden en geweld achter de voordeur

We gaan terug naar 2021. Rianne van Rooijen, teammanager Veilig Thuis Gelderland-Midden, vertelt: “Voor Veilig Thuis-medewerkers waren de coronamaatregelen een flinke zoektocht. De maatregelen naleven en tegelijk steeds afwegen welk risico zwaarder woog: voor de gemelde mensen, voor collega’s met wie je samenwerkt en natuurlijk geliefden thuis. Het risico op ziek worden versus het risico dat geweld achter de voordeur doorgaat, en zelfs ergere vormen aanneemt in thuisisolatie. In elke casus is er steeds op maat een afweging gemaakt. Tegelijk hebben we ook gemerkt dat er digitaal heel veel mogelijk is. Ook waardeerden de cliënten dat er zorgvuldig werd omgegaan met de maatregelen.” 

“We gaan bij Veilig Thuis niet meer terug naar alleen maar ‘op kantoor’ werken", vervolgt Rianne. “Met de medewerkers willen we accent leggen op dat wat van waarde is gebleken uit de coronatijd. Als MT hebben we afgesproken om in de zomer van 2021 het boek ‘Werk heeft het gebouw verlaten’ te lezen van Jitske Kramer. Om inspiratie op te doen op een andere manier van werken. De leidende vraag is: hoe helpt de combinatie van thuiswerken en op kantoor werken onze medewerkers om het inspannende en dynamische werk bij Veilig Thuis zo goed en zo vitaal mogelijk te kunnen doen?” 

“Ik ben hoe dan ook meer dan trots op de medewerkers van Veilig Thuis. Zij hebben in 2021 alle mogelijkheden benut om te voldoen aan alles wat er gevraagd werd. Dwars door deze intensieve baan heen krijgen zij te maken met: thuis werken, thuis kinderen les geven, digitale overleggen organiseren en daarbij met nieuwe teams en zelforganisatie aan de slag gaan. En nergens is het werk stil komen liggen. De verbinding met de mensen om wie het gaat is voorop blijven staan. In dit werk is ook de aandacht voor elkaar als collega’s heel belangrijk. Die is niet verdwenen. Isolatie is tenslotte voor niemand goed!"