Informatiemanagement: een vakgebied in ontwikkeling

“Het belang van informatie wordt in onze maatschappij steeds groter. Dus ook voor de veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM),” vertelt adviseur Informatiemanagement, Desi Oudenbroek. “Het is een vakgebied dat nog vol in ontwikkeling is. Ik richt mij op informatievraagstukken vanuit de organisatie. Ik vertaal de informatiebehoefte van collega’s naar een passende oplossing, help bij de aanschaf en implementatie van nieuwe applicaties en draag bij aan procesverbetering en bied ondersteuning.” 

Desi Oudenbroek, Adviseur informatiemanagement

Desi Oudenbroek, Adviseur Informatiemanagement

“In 2021 waren er op werkgebied veel ontwikkelingen, zowel intern als extern, die van invloed zijn op onze informatievoorziening,” legt Desi uit. “Denk aan nieuwe crisistypen, wettelijke veranderingen (zoals de Omgevingswet en de Wet Open Overheid), dynamisch risicoprofiel, verhuizing van de meldkamer, zorgcoördinatiecentrum, informatieknooppunten en digitaal klantencontact. Op veel van deze ontwikkelingen is het afgelopen jaar ingespeeld, of zijn projecten opgezet. Soms ook in samenwerking met andere regio’s. Daarnaast hebben we mooie stappen gezet op het gebied van geografische informatie, business intelligence en het werken met data door data-analisten.” 

Verder versterken van informatiegestuurd werken 

“Ik ben nu een jaar in dienst bij VGGM en ben vanuit een thuiswerksituatie begonnen. Dat maakte het best uitdagend om een nieuwe organisatie te leren kennen. Toch is dit in een relatief korte tijd goed gelukt, onder andere door openheid en enthousiasme van alle collega’s. Zo ben ik op mijn tweede werkdag met een collega het project Veiligheid Informatie Knooppunt (VIK) gestart. We willen het informatiegestuurd werken verder versterken. Dat kan door de informatie op een centrale plek te ontsluiten. Ook kunnen we data slim combineren. Dan weten we voor én tijdens een crisis direct wat er speelt en kunnen we zo goed mogelijk op de situatie inspelen. Een VIK, een knooppunt van informatie en mensen, helpt hierbij. In 2021 hebben we de verkenningsfase afgerond en hebben we een advies opgeleverd om tot een VIK te komen. In 2022 vindt de uitrol daarvan plaats.”

Toenemende samenwerking in 2022

“Vanuit verschillende projecten werk ik intern veel samen met collega’s vanuit de sector Bedrijfsvoering, de Brandweer en de crisisorganisatie. Daarnaast werk ik ook veel met collega’s uit andere veiligheidsregio’s. In 2022 kijk ik uit naar het verder versterken van de informatiepositie van VGGM.” Desi sluit enthousiast af: “En ik kijk uit naar de uitrol van het VIK. Het is een innovatief project waar collega’s met volle energie voor gaan.”