Bespreek vermoeden van huiselijk geweld

In de publieke gezondheidszorg hebben we veel te maken met kinderen. Denk alleen al aan de Jeugdgezondheidszorg, waar we kinderen vanaf hun geboorte begeleiden tot hun 18de jaar. Dat gebeurt bij de ouders of verzorgers thuis en op school. De meeste kinderen groeien op in een fijne thuissituatie en doen het goed in de maatschappij, maar nog altijd vallen er kinderen tussen de wal en het schip. In dergelijke situaties spreken we vaak over kindermishandeling. 

Week tegen Kindermishandeling

Jaarlijks vindt de Week tegen Kindermishandeling plaats. Zo ook in de week van 15 november 2021. Dit gaf aanleiding om eind 2021 eens te praten met één van onze aandachtsfunctionarissen, jeugdarts Michèle Haagmans. Elke organisatie die valt onder de Wet Verplichte Meldcode heeft trouwens een aandachtsfunctionaris. Denk aan scholen, kinderopvang en ziekenhuizen. Aandachtsfunctionarissen kunnen geraadpleegd worden bij een vermoeden van geweld in huiselijke kring. 

Als aandachtsfunctionaris is ze er voor de hele GGD Gelderland-Midden om gevraagd advies te geven in moeilijke situaties van geweld in huiselijke kring. De aandachtsfunctionarissen zijn opgeleid door onder meer Veilig Thuis (VT) en werken ook veel samen met de collega’s van VT. In 2020 zijn andere afdelingen van de GGD door Michèle en VT geschoold. 

Training voor coronamedewerkers

Michèle legt uit dat ook coronamedewerkers geschoold zijn over de meldcode. “De meesten hadden daar nooit van gehoord. VT heeft een webinar georganiseerd voor deze medewerkers, zodat zij ook kindermishandeling en huiselijk geweld kunnen herkennen en weten wat ze kunnen doen.” Inmiddels weten ook andere teams de aandachtsfunctionaris te vinden. Bij vaccinaties voor reizen was ook een collega alert. “Mensen kwamen daar vaccinaties halen voor hun dochters en henzelf. Hun zonen gingen niet mee op vakantie”, vertelt Michèle. “De collega kreeg een naar gevoel en trok aan de bel bij een aandachtsfunctionaris kindermishandeling. Ze vermoedde dat de dochters meegingen voor een meisjesbesnijdenis. We hebben met VT overlegd en er is actie ondernomen.” 

“Als je alert bent op kindermishandeling kun je veel bereiken”, vertelt Michèle. “We zijn er altijd om mee te sparren als je een vermoeden van kindermishandeling hebt.” Ze vertelt dat ze gemiddeld één keer per week wel een collega van Jeugdgezondheidszorg spreekt om te praten over een vermoeden van kindermishandeling. 

Uiteenlopende situaties

“Wist je”, zegt Michèle eind 2021, “dat de pedagogische tik pas in 2007 bij ons per wet verboden is?” De verbazing in haar stem klinkt door.

“Volgens mij was het in Denemarken al in de jaren ’70 verboden!” Hierop vertelt ze dat ze als jeugdarts van een meisje hoorde dat ze werd geslagen door haar vader. “Ik heb de ouders uitgenodigd voor een gesprek, maar alleen de moeder kwam met het meisje mee. Toen deze het hoorde van de klappen zei de moeder, ‘wat fijn dat er eindelijk iemand iets van zegt.’ Ze was dus opgelucht dat het ter sprake kwam en het gezin heeft hulp gekregen.”

Michèle kan nog meer voorbeelden geven, maar ze benadrukt dat de aandachtsfunctionarissen altijd bereikbaar zijn om mee te denken in een moeilijke situatie en om te kijken welke stappen je dan kunt zetten. 

Michèle Haagmans, Jeugdarts

Michèle Haagmans, jeugdarts