Oekraïne

De situatie in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne brengt een ongekende hoeveelheid leed en verschrikkingen. Veel inwoners van Oekraïne zijn het geweld ontvlucht. Dit is aanleiding voor de Veiligheidsregio Gelderland-Midden om de situatie scherp in de gaten te blijven houden. Op deze pagina vind je alle informatie die beschikbaar is over de situatie in Oekraïne en de zaken die daarbij spelen binnen de regio Gelderland-Midden.

Veelgestelde vragen

Fijn dat je ons wilt helpen. Als veiligheidsregio hebben we, samen met gemeenten, de opdracht gekregen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De verdeling van onze opdracht is zo dat gemeenten zorgen voor (het aanleveren en beoordelen van) de opvangplekken en de veiligheidsregio voor de regionale coördinatie. Neem daarom contact op met de gemeente waarin je opvanglocatie zich bevindt. De gemeente kan de locatie beoordelen en ook aangeven welke voorwaarden er verbonden zijn aan een opvanglocatie.

Organisaties voor dierenwelzijn slaan de handen in één en willen er samen voor zorgen dat de huisdieren die vluchtelingen meenemen uit hun moederland ook hier in ons land een veilig thuis vinden. Wil je helpen of heb je vragen? Hier vind je meer informatie over hoe je huisdieren van vluchtelingen kunt helpen.

Het is belangrijk om kritisch en nieuwsgierig te blijven naar waar het nieuws vandaan komt. Op de site van de Rijksoverheid vind je uitgebreide informatie over het herkennen van nepnieuws (desinformatie) en een checklist.

Algemene informatie over de situatie in Oekraïne en informatie over bijvoorbeeld standpunten van het kabinet, Kamerstukken en veel gestelde vragen staan op de site Rijksoverheid.nl.

Nieuws over Oekraïne