Nederlanders flink bezorgder over risico's en dreigingen in 2025

Inwoners van Nederland maken zich meer zorgen over geopolitieke en militaire dreigingen. De zorgen daarover zijn in het voorjaar van 2025 met 12% gestegen ten opzichte van het najaar van 2024.

Dit blijkt uit de nieuwste Risico- en Crisisbarometer (RCB), het publieksonderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Met de barometer peilt het NCTV elk half jaar de beleving onder Nederlanders van risico’s en dreigingen voor de nationale veiligheid.

Dreigingen waarover Nederlanders meest bezorgd zijn

Als het gaat om dreigingen voor de nationale veiligheid maken inwoners van Nederland zich de meeste zorgen over:

  • Geopolitieke en militaire dreigingen (54%)
  • Cyberdreigingen (51%)
  • Het stoppen van vitale processen (50%)

Meest waarschijnlijke dreigingen voor Nederlanders

De dreigingen voor de (nationale) veiligheid die door Nederlanders als meest waarschijnlijk worden gezien zijn:

  • Cyberdreigingen (79%)
  • Georganiseerde criminaliteit (73%)
  • Spanningen tussen bevolkingsgroepen (71%)

Meer Nederlanders voorbereid op risico’s en dreigingen

Het percentage inwoners van Nederland dat actie heeft ondernomen om beter voorbereid te zijn op risico’s en dreigingen is gestegen tot 29%. Een stijging van 11% ten opzichte van de 15% in het voorjaar van 2024. 

65% van de Nederlanders geeft aan nog géén actie te hebben ondernomen om beter voorbereid te zijn. Ook geven inwoners van Nederland zichzelf een relatief laag rapportcijfer als het gaat om 72 uur voorbereid zijn op uitval van voorzieningen: gemiddeld een 5.

Behoefte aan meer informatie over weerbaarheid

Twee op de drie Nederlanders wil (meer) informatie om zichzelf beter voor te bereiden. In het najaar van 2025 start de landelijke publiekscampagne ‘Denk Vooruit’. Die campagne moet mensen activeren en handelingsperspectief geven over hoe je jezelf kunt voorbereiden op uitval van voorzieningen. Via onder andere VGGM wordt de campagne ook zichtbaar gemaakt voor inwoners en bezoekers van de regio Gelderland-Midden.

Over de Risico- en Crisisbarometer

De RCB van het NCTV verschijnt twee keer per jaar. Het onderzoek bestaat uit een online kwantitatieve enquête die is ingevuld door 1.449 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De uitkomsten worden gebruikt voor planvorming en voorbereiding op risico- en crisiscommunicatie.

Benieuwd naar meer inzichten uit de nieuwste barometer?

VGGM start in het najaar van 2025 ‘Denk Vooruit’, een campagne om inwoners en bezoekers van de regio Gelderland-Midden beter voor te bereiden op uitval van voorzieningen.