Medische indicatie, uitnodiging komt snel

Goed nieuws: ben je tussen de 18 en 60 jaar oud (geboren tussen 1961 en 2003) en heb je een medische indicatie? Dan ontvang je vanaf 6 mei een uitnodiging voor de coronavaccinatie.

In totaal worden 1,4 miljoen mensen uitgenodigd in de komende anderhalve week. Het uitnodigen van de groep gaat gefaseerd om de afsprakenwebsite- en telefoonlijn van de GGD niet te laten vastlopen. Verdeeld over acht werkdagen krijgen 175.000 mensen per dag een brief thuisgestuurd waarmee ze online of telefonisch een prikafspraak kunnen maken.

Alle mensen uit de groep krijgen bij het vaccineren voorrang op hun leeftijdsgenoten vanwege hun medische indicatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om longaandoeningen, nierproblemen of diabetes. Zij komen ook jaarlijks in aanmerking voor een griepprik. De mensen uit de voorrangsgroep zijn de afgelopen weken door hun eigen huisarts aangemeld voor de vaccinatie.

Uitnodiging even afwachten

Zodra je een uitnodiging heeft ontvangen, kun je bellen met de landelijke afsprakenlijn van de GGD of online een afspraak maken. Hoe je dit kunt doen staat in de brief. Eerder bellen met de GGD heeft geen zin. De GGD Gelderland-Midden heeft geen inzicht in de volgorde van de uitnodigingen en kan je ook niet eerder op de vaccinatielijst plaatsen.

Volgorde willekeurig 

Het uitnodigen start dus vanaf donderdag 6 mei en verloopt niet per leeftijdsgroep en ook niet per provincie, maar per huisartsenpraktijk. Iedereen met dezelfde huisarts krijgt de brief dus op dezelfde dag. Welke praktijken als eerste aan de beurt komen is willekeurig bepaald.  De eerste prikken worden waarschijnlijk begin volgende week al gezet. Iedereen krijgt bij een priklocatie van de GGD een vaccinatie met een Pfizer/BioNTech-vaccin of Moderna-vaccin. 

Alle mensen uit de groep moeten volgens het RIVM begin juni de eerste prik hebben gehad. Het gaat niet om mensen met een hoog medisch risico, zoals mensen met morbide obesitas of het syndroom van Down. Zij zijn eerder al uitgenodigd door de huisarts voor een vaccinatie.