Wij plaatsen functionele- en statistieken cookies zodat deze site goed werkt en anoniem gemeten kan worden.
Voor cookies van derden hebben wij uw toestemming nodig. Meer informatie over deze cookies van derden.
Voedselbereiding en drinkwatervoorziening bij evenementen
Voedselbereiding en drinkwatervoorziening bij een evenement kunnen risico’s met zich meebrengen. Een organisator is wettelijk verplicht om maatregelen te nemen die de kans verkleinen dat medewerkers en bezoekers ziek of onwel worden.
Hygiënecode
Met behulp van een goedgekeurde Hygiënecode kun je voldoen aan de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid. Hieronder geven we enkele tips hoe je een Hygiënecode kunt maken.
- Bepaal volgens welke Hygiënecode(s) er op je locatie wordt gewerkt.
- Zorg dat de gekozen code alle voedselprocessen tijdens het evenement dekt.
- Zorg dat iedereen die betrokken is bij voedselprocessen volgens de gekozen Hygiënecode werkt.
Een overzicht van alle goedgekeurde hygiënecodes vind je op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Basisprincipes van voedselveiligheid
Voedselveiligheidsmaatregelen zijn gebaseerd op drie basisprincipes:
- Beheersing van de temperatuur
- Netheid
- Controle van de houdbaarheid
Beheersing van de temperatuur
De temperatuur van gekoelde of diepvriesproducten beïnvloedt de voedselveiligheid. Hoe kouder deze producten worden bewaard, hoe minder kans ziekteverwekkers hebben om uit te groeien. Bij hoge temperaturen worden veel ziekteverwekkers juist gedood. Daarom gaan veel regels in de hygiënecode over de temperatuur eisen die voor deze producten gelden.
Netheid
Via vuile handen en vuile materialen (zoals keukenspullen of andere etenswaren) kan voedsel besmet raken met ziekteverwekkers. Bovendien kan groente en fruit bij aanschaf al besmet zijn. Daarom staan er in de hygiënecode zowel eisen die gesteld worden aan de persoonlijke hygiëne van mensen die werken met voedsel als regels gericht op de schoonmaak van materialen en werkruimten.
Houdbaarheid
Al het voedsel is bederfelijk. Daarom is het controleren en garanderen van de houdbaarheid van producten een belangrijk aspect van voedselveiligheid.
Gratis drinkwater
Op evenementen kan gratis drinkwater worden verstrekt in de vorm van bijvoorbeeld tappunten of flesjes. Dit wordt ten minste geadviseerd op de volgende evenementen:
- Dansevenementen
- Evenementen waar deelnemers een hoge inspanning leveren
- Evenementen waar sprake is van een temperatuur van een temperatuur van 25○C of hoger
De beschikbaarheid van gratis drinkwater maakt het risico op gezondheidsverstoringen door uitdroging en uitputting kleiner. Daarentegen kan waterverstrekking tegen betaling leiden tot onvoldoende vochtinname of keuze voor minder geschikte dranken.
Tijdelijke drinkwatervoorzieningen
Sommige terreinen hebben bestaande drinkwatervoorzieningen, maar het kan ook voorkomen dat u tijdelijke drinkwatervoorzieningen moet plaatsen die na het evenement weer verwijderd worden. Let bij zowel bestaande als bij tijdelijke drinkwatervoorzieningen op de volgende regels:
- Zorg dat het drinkwater in de waterinstallaties van drinkwaterkwaliteit is
- Zorg dat de waterinstallatie voldoet aan:
- De algemene voorschriften voor drinkwaterinstallaties van het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN 1006)
- De aansluitvoorwaarden van het waterleidingsbedrijf
- Voor tijdelijke drinkwaterinstallaties gelden er algemene maatregelen voor het installeren van deze installaties. Deze eisen staan vermeld in het Waterwerkblad 1.4H.
- Zorg voor legionellapreventie. Zie de hygiënerichtlijn legionellapreventie bij evenementen.
Ziek?
Worden er een ongewoon aantal bezoekers en/of medewerkers ziek, met bijvoorbeeld acute maag- en darmklachten (diarree en/of braken)? Geef dit door aan het Meldpunt Infectieziekten van de GGD Gelderland-Midden (088 3555493 / 088-8446000).
Meer informatie
- Kijk op de website van het RIVM voor meer over de hygiënerichtlijnen
- Heb je nog vragen? Neem dan contact op met GHOR Gelderland-Midden via: ghor@vggm.nl.