Deze site maakt gebruik van cookies.
Enkele besmettingen apenpokken in Gelderland-Midden
In mei 2022 is het eerste geval van apenpokken (monkeypox) in Nederland vastgesteld. Het aantal besmettingen stijgt, net als in andere Europese landen. Tot nu toe zijn landelijk ruim 650 besmettingen bekend, waarvan de meeste in Amsterdam. In de regio Gelderland-Midden zijn enkele besmettingen bekend. De ziekte komt op dit moment bijna alleen voor mannen die seks hebben met mannen met wisselende seksuele contacten. Besmettingen buiten deze groep zijn uitzonderlijk.
Oorzaak
Apenpokken wordt veroorzaakt door een virus, het orthopoxvirus. Dit virus bestaat al lang. In West- en Centraal Afrika worden vaker infecties met apenpokken gevonden. Op dit moment is er voor het eerst een uitbraak ook buiten Afrika.
Klachten
Klachten die kunnen passen bij apenpokken zijn koorts, hoofdpijn, niet lekker voelen of opgezette lymfeklieren. Daarnaast ontstaan huidafwijkingen (ontstoken blaasjes), wat erg kan lijken op waterpokken. Na contact met een iemand met apenpokken duurt het 5 tot 21 dagen voordat je klachten krijgt. Over het algemeen worden mensen met apenpokken niet heel ziek. Ze hoeven bijna nooit in het ziekenhuis te worden opgenomen. Wel kan apenpokken een vervelend ziektebeeld geven. Daarnaast kunnen er littekens achterblijven.
Hoe vindt verspreiding plaats?
Apenpokken wordt verspreid door intensief huid of slijmvliescontact zoals seksueel contact. Verspreiding via de lucht (via druppels) komt voor, maar veel minder vaak. Het apenpokkenvirus draagt veel minder snel over dan bijvoorbeeld het coronavirus.
Mensen die besmet zijn met apenpokkenvirus gaan in thuisisolatie tot de huidafwijkingen zijn ingedroogd.
Er is een vaccin tegen apenpokken. Dit vaccin bestaat al langere tijd. Heb je veel huid- of slijmvliescontact (zoals zoenen of seksueel contact) gehad met iemand met apenpokken? Dan kom je in aanmerking voor vaccinatie. Neem hiervoor contact op met de GGD in je regio.
Het is op dit moment nog niet mogelijk om gevaccineerd te worden als je niet in contact bent geweest met iemand met apenpokken. Mogelijk kan dit binnenkort wel voor mannen die seks hebben met mannen met wisselende seksuele contacten. Hou hiervoor deze website in de gaten.
Kijk voor meer informatie ook op de website van het RIVM.
Apenpokken wordt veroorzaakt door een virus, het orthopoxvirus. Dit virus bestaat al lang.