Dit doen we met coronavaccins die over zijn

Alleen in Gelderland-Midden heeft de GGD de afgelopen tijd al meer dan 50.000 coronavaccinaties geplaatst. Als aan het einde van de dag nog vaccin over is, dan doen de vaccinatiemedewerkers er alles aan om dat op tijd aan de juiste mensen te geven.

Bij priklocaties op Papendal in Arnhem, Ede, Barneveld en binnenkort Zevenaar vaccineren wij grote groepen zorgmedewerkers en mobiele ouderen. Als aan het einde van de dag nog vaccin over is, dan doen de vaccinatiemedewerkers er alles aan om dat op tijd aan de juiste mensen te geven. Ze werken daarbij volgens een strak protocol, overeenkomstig landelijke afspraken.   

Vaccin zit in flesjes met meerdere doses. In een flesje Pfizer zitten er 6 en in die van AstraZeneca maar liefst 11. Als iedereen met een afspraak is geholpen, dan zit aan het einde van de dag regelmatig nog een restant in de flesjes. Dat moet diezelfde dag worden opgemaakt. Na de sneeuw met code rood, met als gevolg een dag sluiten van de locaties, was eenmalig meer vaccin over dat na die dag over de houdbaarheidsdatum was. Meestal zijn maar enkele vaccins over en omdat alle vaccin kostbaar is, willen we het zo goed mogelijk gebruiken.

Verspilling voorkomen

Elke dag vaccineren wij ongeveer 1250 personen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccin loopt dit op van 4000 in april en in mei zitten we op 9000 personen per dag. Om verspilling van schaars vaccin te voorkomen, vaccineren we als eerste de (zorg)medewerkers die al op de vaccinatielocatie werken. Is er dan nog over, dan vragen we andere zorgmedewerkers van de GGD met direct cliëntcontact om snel naar de locatie te komen voor vaccinatie.

Na de stapeling van vaccins door code rood (sneeuwval) hebben locatiemedewerkers in Ede en Arnhem er eenmalig voor gekozen om verspilling van 77 vaccins te voorkomen en zijn familieleden en bekenden gebeld voor een vaccinatie.

Dat laatste is fout geweest. Zorgmedewerkers en kwetsbare ouderen hebben voorrang in de vaccinatiestrategie. Daarom hebben we ons protocol – in aansluiting op de landelijke vaccinatiestrategie - aangescherpt. We werken nu met wachtlijsten van (eigen) zorgmedewerkers die bij oproep direct naar een vaccinatielocatie kunnen komen. Ook hebben we met ziekenhuizen besproken de nog niet gevaccineerde medewerkers uit acute zorg mee te nemen.

In de rij

Een vraag die we vaak krijgen: “Kan ik aan het einde van de dag niet wachten bij een vaccinatielocatie? Wie weet is er vaccin over en ik wil heel graag een vaccinatie.” We begrijpen deze vraag en zijn blij dat de vaccinatiebereidheid zo hoog is. Maar als GGD Gelderland-Midden houden we ons aan de landelijke strategie. Nog even geduld dus. Iedereen krijgt uiteindelijk een uitnodiging en dan ben je van harte welkom.

Benieuwd naar meer over vaccineren?