Brandweer druk met 140 uitrukken, vooral buitenbranden

Deze eerste jaarwisseling na de coronacrisis was voor de ambulancehulpverlening druk als in de uitgaansweekenden. De brandweer rukte juist veel vaker uit dan vorig jaar, nu 140 keer en toen 100 keer; vooral ook voor buitenbranden, zoals in containers en bij achtergelaten vuurwerkkarton. 

Met name in Arnhem is de brandweer vaak uitgerukt, 81 keer naar (kleine) buitenbranden, autobranden en caravanbranden. In Ede, Arnhem, Lunteren en Zevenaar is de brandweer uitgerukt voor een woningbrand. Door de wind drong de rook van het vuurwerk veel huizen binnen, waar brandalarmen af gingen. 
De Ambulancezorg in Gelderland-Midden heeft vier personen met ernstige brandwonden vervoerd naar het ziekenhuis. Diverse meldingen waren het gevolg van vuurwerk. Het aantal inzetten ten gevolgen van alcohol is te vergelijken met die in uitgaansweekenden. 

Er zijn tot dusver geen meldingen geweest van agressie tegen hulpverleners, voor zover nu bekend.

Waakzaam en vakkundig 
Ahmed Marcouch, voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, bedankt namens de burgemeesters van Gelderland-Midden voor de grootschalige inzet van zowel de beroepshulpverleners als van de vrijwillige helpers: “De hele nacht heb ik onze vakkundige hulpverleners overal in onze stad aan het werk gezien, net als de politie voortdurend waakzaam en steeds trefzeker erop uit naar alle meldingen. Doordat zij de hele nacht paraat waren en in moordtempo alle problemen oplosten, konden onze bewoners thuis veilig de jaarwisseling vieren”.