Brand in Arnhemse wijk Presikhaaf is in keuken ontstaan

De brand die zondagochtend 18 juni rond 11.50 uur uitbrak in een woning in de Kinsbergenstraat in de wijk Presikhaaf in Arnhem is in de keuken ontstaan. Dat heeft brandonderzoek uitgewezen. De bewoners zijn maandagmiddag daarover geïnformeerd. Wat de exacte oorzaak is, kan niet meer worden achterhaald door de felheid van de brand. Het pand is inmiddels gesloopt.

De brandweer is om exact om 11.51 uur gealarmeerd. De eerste tankautospuit van Arnhem Noord was met zes minuten ter plaatse. Dit blijkt uit meldkamergegevens. Er is direct groot opgeschaald. De brandweer is tot laat in de nacht bezig geweest met bluswerkzaamheden. Daarbij werden de ploegen continue afgelost. In totaal zijn bijna 300 brandweerlieden uit de hele regio actief geweest.

Naast blussen hebben ze ook 125 woningen ontruimd. Door de laaghangende bewolking bleef de rook lange tijd in de omgeving hangen.
Uiteindelijk zijn zes woningen volledig uitgebrand. De aanwezigheid van de grote hoeveelheid zonnepanelen heeft de bluswerkzaamheden bemoeilijkt. In het huizenblok van acht woningen waar de brand is ontstaan, moest een aantal woningen nog tijdens de bluswerkzaamheden worden gesloopt. Twee woningen van het blok heeft de brandweer nog kunnen behouden.

 

Rond 20.00 uur is brand meester gegeven, maar de nabluswerkzaamheden hebben de hele nacht geduurd. Vier inwoners zijn naar het ziekenhuis Rijnstate gebracht, elf anderen zijn door de ambulancedienst nagezien. Er is al snel een NL-Alert uitgedaan om omwonenden en andere inwoners van Arnhem te waarschuwen voor de ongezonde rook. De bewoners zijn opgevangen in de sporthal Bethaniënstraat.

 

De brandweer is nu bezig met het onderzoek naar het brandverloop om zoveel mogelijk feiten boven tafel te krijgen.